Reinnoirea unui nume de domeniu
Posted by Florentina Stamate, Last modified by Florentina Stamate on 15 November 2018 03:36 PM
Pentru reinnoirea numelui de domeniu este suficient sa achitati factura proforma, care este emisa in mod automat cu 14 zile inainte de expirarea domeniului, indiferent de extensia acestuia.

Cum achit factura proforma?

Pentru a evita situatia in care domeniul dumneavoastra expira si determina nefunctionalitatea site-ului si a casutelor de email asociate domeniului, este recomandat sa achitati factura in timp util pentru ca inregistrarea platii sa poata fi realizata inaintea scadentei.

In functie de mijlocul utilizat, confirmarea platii poate dura intre cateva minute pana la cateva zile. Detalii despre metodele de plata si perioada de confirmare regasiti in acest articol.

Factura proforma pentru reinnoirea domeniului este disponibila atat in contul de client ROMARG in meniul superior, la sectiunea Plati, Contracte >> Facturi >> Neplatite, cat si pe adresa de email asociata contului de client.

Factura proforma se genereaza automat pentru prelungirea domeniului pe o perioada de 5 ani. Daca doriti sa prelungiti numele de domeniu pentru un alt numar de ani, puteti genera o noua factura pe perioada dorita din aria de client ROMARG, urmand pasii din acest articol. In momentul in care factura noua este generata, cea anterioara este anulata, urmand ca plata sa fie facuta pentru ultima emisa. 

Nota! Daca achitati factura prin depunere numerar sau transfer bancar, este important sa mentionati detaliile de plata, respectiv codul de client, numarul facturii proforme si denumirea numelui de domeniu pe care doriti sa il prelungiti, pentru a evita situatia de imposibilitate de identificare a platii.


Ce se intampla daca nu achit factura proforma?


In functie de extensia domeniului, daca trece data scadentei, au loc urmatoarele modificari:

- pentru domeniile cu extensie .ro:

-> dupa expirarea domeniului, acesta intra automat in statusul Pending Delete;
-> aceasta perioada de gratie dureaza 90 de zile;
-> atat timp cat domeniul are statusul Pending Delete doar detinatorul poate intreprinde actiuni asupra acestuia; daca acesta alege sa il reinnoiasca este suficient sa achite factura proforma inainte sa se implineasca cele 90 de zile, altfel domeniul este sters si devine liber la inregistrare pe principiul "primul venit, primul servit".

- pentru domeniile cu extensie .eu:

-> dupa data scadenta a facturii proforme, domeniul intra intr-o perioada de carantina, care dureaza 40 de zile;
-> in cele 40 de zile detinatorul poate achita factura proforma pentru a reinnoi numele de domeniu; in caz contrar acesta este sters.

- pentru domeniile internationale, altele decat .eu (.com, .net, .org etc.):

-> dupa data scadentei, numele de domeniu expira si intra in perioada de gratie, care dureaza 40 de zile;
-> daca in primele 40 de zile de la expirare se achita factura proforma, domeniul se reinnoieste; in caz contrar, numele de domeniu intra in perioada de carantina;
-> perioada de carantina dureaza 30 de zile; daca detinatorul domeniului doreste sa reinnoiasca domeniul in aceasta perioada, va trebui sa achite o taxa de 120 de euro + TVA;
-> daca trece si perioada de carantina fara ca domeniul sa fie reinnoit, acesta va avea statusul Pending Delete, pe o perioada ce poate fi cuprinsa intre 5 - 7 zile; in aceasta perioada, domeniul nu mai poate fi recuperat;
-> este important de stiut faptul ca in situatia in care un nume de domeniu international nu este reinnoit fie in perioada de gratie, fie in perioada de carantina, poate aparea riscul ca acesta sa nu mai devina liber la inregistrare dupa ce este sters - autoritatea OpenSRS poate decide sa il pastreze in propriul portofoliu.

Nota! Domeniile internationale pot capata statusul Client Hold si pot deveni, ca urmare, nefunctionale. Cauzele care pot conduce la aceasta situatie sunt urmatoarele:

1. numele de domeniu este expirat si se afla in perioada de gratie (primele 40 de zile de la data scadenta);
2. datele detinatorului de domeniu nu sunt confirmate: autoritatea OpenSRS poate trimite email-uri referitoare la datele detinatorului; neconfirmarea acestora poate determina aparitia statusului mentionat; subiectul acestor tipuri de email-uri poate fi WHOIS Data Confirmation sau WHOIS Verification Required.

Daca aveti intrebari cu privire la reinnoirea numelui de domeniu va rugam sa trimiteti un email la adresa billing@romarg.com pentru a primi asistenta din partea colegilor nostri.
(0 vote(s))
Helpful
Not helpful