Knowledgebase: Certificate SSL
Care varianta este mai buna: Let's Encrypt gratuit sau un certificat SSL platit?
Posted by Iulia Stratulat, Last modified by Florentina Stamate on 10 May 2019 09:29 AM

V-ati intrebat vreodata de ce ati alege sa achizitionati un certificat SSL pentru securizarea website-ului cand exista optiunea de a genera un certificat Let's Encrypt, valabila in contul dumneavoastra ROMARG?

Asta vom incerca sa va explicam in acest articol.

Securitatea oferita de un certificat Let's Encrypt este aceeasi cu cea oferita de un certificat SSL platit. Toate browserele populare il marcheaza ca fiind de incredere (trusted) la fel ca pe orice alt certificat SSL de pe piata. Acestea fiind spuse, totusi sunt cateva diferente care trebuie luate in considerare in momentul in care decideti ce fel de certificat SSL va este necesar pentru pagina web.

1. Let's Encrypt nu poate furniza sigiliu pentru pagina asa cum o fac autoritatile mari emitente de certificate SSL iar acesta ar putea fi un aspect important pentru unii dintre vizitatori.

2. Let's Encrypt emite doar certificate SSL de tip Validare Domeniu (DV); de exemplu, nu puteti obtine un certificat Validare Extinsa Organizatie (EV), care are reguli mult mai stricte in ceea ce priveste procesul de emitere - aspect ce creeaza o senzatie de siguranta mai mare vizitatorilor paginii.

3. Let's Encrypt are o perioada de valabilitate mai mica (90 de zile) in comparatie cu certificatele SSL platite, acestea fiind valabile pentru un an, insa certificatele Let's Encrypt se reemit in mod automat.

4. Let's Encrypt este gratuit, in timp ce restul optiunilor variaza de la cativa euro la aproape 200 de euro asa ca daca aveti nevoie doar de un certificat de tip Validare Domeniu acesta ar putea fi o optiune buna.

5. Daca aveti o pagina de companie sau un magazin online, unde un numar foarte mare de informatii sensibile sunt transmise prin intermediul paginii este posibil ca vizitatorii sa fie reticenti in a oferi detaliile de card de exemplu, din cauza procesului foarte simplu de emitere al acestui tip de certificat.

6. Certificatele SSL platite ofera si o garantie in cazul in care este o bresa in securitate in timp ce Let's Encrypt, fiind o optiune gratuita, nu ofera garantii.

In final...

Let's Encrypt nu este solutia perfecta pentru toate paginile web, chiar daca este o varianta buna pentru o mare parte din ele. Este gratuit si usor de instalat. Daca doriti doar sa protejati pagina cu un certificat SSL, atunci aceasta optiune este buna pentru dumneavoastra.

In cazul in care doriti sa asigurati vizitatorii paginilor dumneavoastra ca sunteti compania care pretindeti sa fiti - asigurare data de toate verificarile facute pentru obtinerea certificatului SSL - sau daca doriti o garantie a securitatii, atunci un certificat SSL platit este cea mai buna alegere pentru dumneavoastra. O comparatie intre tipurile de certificate SSL platite oferite de ROMARG regasiti in acest articol.

(7 vote(s))
Helpful
Not helpful