Knowledgebase: Gazduire Site
Cum setez o parola sigura si de ce?
Posted by Iulia Stratulat, Last modified by Iulia Stratulat on 18 October 2017 01:53 PM

Parolele sunt unul dintre punctele slabe in securitatea unui cont, nu numai a unui website sau cont de email dar a oricarui cont care este securizat cu parola. Intotdeauna va exista o persoana rau intentionata care doreste sa exploateze conturile slab securizate si in cazul in care se intampla sa fie contul dumneavoastra ar fi bine sa aveti parole sigure pentru securitate sporita.

De obicei parolele sunt "sparte" pentru a fura datele sau software-ul folosit, pentru a modifica pagina (defacing) sau pentru a crea pagini de phishing.

 

Pentru a preveni problemele ce pot aparea din utilizarea unor parole nesigure, ROMARG recomanda utilizarea unor parole cat mai sigure care sa nu fie stiute de nimeni altcineva decat de dumneavoastra, detinatorul contului.

In cele ce urmeaza va vom oferi niste date dupa care va puteti ghida in momentul in care setati parole sigure.

 

1. Utilizati o parola pentru un singur utilizator

Nu folositi aceeasi parola pentru un al doilea utilizator. In cazul in care parola va fi "sparta" sansele de a compromite contul mai departe vor creste exponential. De exemplu vi se afla parola la contul de email, daca folositi aceeasi parola si pe pagina de administrare a site-ului, pagina dumneavoastra devine complet compromisa. Avand parola de la contul de email ar putea sa va compromita si contul de client si de aici lucrurile pot escala pana la a pierde numele de domeniu chiar, aici va vorbim din experienta indelungata avuta in hosting.

 

2. Folositi o parola SIGURA!

O parola poate fi sparta in mai multe moduri, de obicei se utilizeaza o metoda numita brute force (incearca toate combinatiile posibile de litere pana este gasita cea corecta). Daca cererile de conectatre vin de la o adresa IP firewall-ul serverului le va bloca dar uneori, in functie de cat de iscusiti sunt cei care incearca sa va sparga parola, cererile ar putea veni de la un numar foarte mare de adrese IP si astfel firewall-ul sa nu le poata bloca.

Pentru a preveni acest tip de atac recomandam urmatoarele in legatura cu parola folosita:

- Folositi o parola lunga. O parola sigura ar trebui sa nu fie mai scurta de 8 caractere. Cu cat parola este mai lunga, cu atat sansele de a fi sparta sunt mai mici deoarece orice caracter adaugat in plus creste exponential numarul de combinatii necesare pentru gasirea parolei prin brute force.

- Nu utilizati doar cuvinte si folositi mereu o combinatie de simboluri(:"$%^#^) litere mici(dffsdfsf) si mari(GGSUAJB). Securitatea aditionala adaugata este sporita foarte mult

-Nu folositi cuvinte sau nume semnificative pentru dumneavoastra. De exemplu, nu folositi numele de domnisoara a mamei, zile de nastere, numele animalului avut in copilarie si asa mai departe.

-Daca totusi doriti sa aveti o parola pe care sa o tineti minte, asigurati-va ca aceasta este formatata in asa fel incat sa fie foarte greu de ghicit. De exemplu luam cuvantul parolasigura pe care il putem scrie in felul urmator p@r07AS16urQ. Combinatia de litere mari si mici plus simboluri si cifre utilizate in loc de litere o fac mult mai sigura desi aceasta este in mod normal o parola cu o securitate minima, am putea spune chiar inexistenta.

NOTA! Nu utilizati exemplul de mai sus ca parola proprie!

 

Deoarece memorarea unor parole complexe este destul de complicata si notarea lor pe suport fizic sau logic nu este indicata, puteti utiliza un manager de parole. Un astfel de manager de parole poate fi unul online sau unul local, pe calculatorul dumneavoastra.

 

3. Securitatea locala

-Desi o parola sigura este foarte importanta, si aceastea trebuie pastrate in mod corespunzator. Asigurati-va ca nu aveti parola scrisa undeva la vedere deoarece o persoana cu intentii rele ar putea-o folosi in dezavantajul dumneavoastra.

-Asigurati-va ca programul anti virus este mentinut cu update-urile la zi pentru a evita situatiile in care ati putea sa fiti infestat cu un key logger(program ce salveaza tot ce tastati) si astfel parola sa fie obtinuta de o persoana rau intentionata.

-Incercati sa navigati pe pagini securizate prin https deoarece informatia transmisa prin astfel de pagini este incriptata iar in cazul in care trebuie sa folositi o retea wireless nesecurizata de exemplu, informatia transmisa va fi in siguranta.

-Si mai este si problema site-urilor de phishing. Aceste pagini seamana foarte bine cu pagina originala si astfel pot obtine date de login pentru diverse conturi. Evitati sa dati click pe link-uri din email-uri care pot parea suspicioase, mai bine scrieti adresa in mod manual in browser.

 

Cam acestea sunt principalele metode de protejare a conturilor prin parole sigure.

In cazul in care aveti nevoie de asistenta suplimentara, echipa ROMARG va sta la dispozitie prin email la adresa support@romarg.com. Mai puteti lua legatura cu noi accesand pagina de contact

 

(2 vote(s))
Helpful
Not helpful