Knowledgebase:
Cum setez o parola sigura si de ce?
Posted by Iulia Stratulat, Last modified by Florentina Stamate on 22 October 2020 11:32 AM

Parolele reprezinta unul dintre punctele slabe in securitatea unui cont, nu numai pentru cel al unui website sau al unei adrese de email, ci pentru orice cont securizat cu parola.

Intotdeauna va exista o persoana rau intentionata care doreste sa exploateze conturile slab securizate, de aceea este bine sa utilizati parole sigure pentru securitate sporita. 

De obicei, parolele sunt "sparte" pentru a fura datele sau software-ul folosit, pentru a modifica pagina (defacing) ori pentru a crea pagini de phishing.

Pentru a preveni problemele ce pot aparea ca urmare a utilizarii unor parole nesigure, ROMARG recomanda folosirea unor parole cat mai sigure, care sa nu fie stiute de nimeni altcineva decat de catre dumneavoastra, detinatorul contului.

In cele ce urmeaza va vom oferi niste date dupa care va puteti ghida pentru a crea parole sigure.

 

1. Utilizati cate o parola pentru fiecare cont

Nu folositi aceeasi parola pentru mai multe conturi. In cazul in care parola va fi "sparta", sansele de a compromite conturile mai departe vor creste exponential.

De exemplu, vi se afla parola la contul de email, daca folositi aceeasi parola si pe pagina de administrare a site-ului, pagina dumneavoastra devine complet compromisa.

Avand parola de la contul de email ar putea sa va compromita si contul de client si de aici lucrurile pot merge mai departe pana la pierderea numelui de domeniu, aici va prezentam situatii din experienta indelungata avuta in hosting.

 

2. Folositi o parola SIGURA

O parola poate fi sparta in mai multe moduri. De obicei se utilizeaza o metoda numita "brute force" - incercarea tuturor combinatiilor posibile de litere pana este gasita cea corecta.

Daca cererile de conectare vin de la o adresa IP, firewall-ul serverului le va bloca, dar uneori, in functie de cat de iscusiti sunt cei care incearca sa va sparga parola, cererile ar putea veni de la un numar foarte mare de adrese IP si astfel firewall-ul sa nu le poata bloca.

Pentru a preveni acest tip de atac recomandam urmatoarele in legatura cu parola folosita:

-> Folositi o parola lunga. O parola sigura ar trebui sa nu fie mai scurta de 8 caractere. Cu cat parola este mai lunga, cu atat sansele de a fi sparta sunt mai mici deoarece orice caracter adaugat in plus creste exponential numarul de combinatii necesare pentru gasirea parolei prin brute force.

-> Nu utilizati doar cuvinte si folositi mereu o combinatie de: caractere speciale (:"$%^#^), litere mici (dffsdfsf) si mari (GGSUAJB). Securitatea aditionala adaugata este sporita foarte mult.

-> Nu folositi cuvinte sau nume semnificative pentru dumneavoastra. De exemplu, nu folositi numele de domnisoara a mamei, zile de nastere, numele animalului avut in copilarie si asa mai departe.

-> Daca totusi doriti sa aveti o parola pe care sa o tineti minte, asigurati-va ca aceasta este formatata in asa fel incat sa fie foarte greu de ghicit. Spre exemplu, luam combinatia "parolasigura", care se poate scrie in felul urmator: p@r07AS16urQ. Alaturarea de litere mari si mici plus simboluri si cifre utilizate in loc de litere o fac mult mai sigura desi aceasta este in mod normal o parola cu o securitate minima, am putea spune chiar inexistenta.

Nota! Nu utilizati exemplul de mai sus ca parola proprie!

Deoarece memorarea unor parole complexe este destul de complicata si notarea lor pe suport fizic sau logic nu este indicata, puteti utiliza un manager de parole. Un astfel de manager de parole poate fi unul online sau unul local, pe calculatorul dumneavoastra.

 

3. Securitatea locala

-> Atat setarea unei parole sigure, cat si pastrarea acesteia in mod corespunzator reprezinta procese foarte importante. Asigurati-va ca nu aveti parola scrisa undeva la vedere deoarece o persoana cu intentii rele ar putea-o folosi in dezavantajul dumneavoastra.

-> Asigurati-va ca programul antivirus este mentinut cu update-urile la zi pentru a evita situatiile in care ati putea sa fiti infestat cu un key logger (program ce salveaza tot ce tastati) si astfel parola sa fie obtinuta de o persoana rau intentionata.

-> Incercati sa navigati pe pagini securizate prin HTTPS, deoarece informatia transmisa prin astfel de pagini este criptata iar in cazul in care trebuie sa folositi o retea wireless nesecurizata de exemplu, informatia transmisa va fi in siguranta.

-> Mai este si problema site-urilor de phishing. Aceste pagini seamana foarte bine cu pagina originala si astfel pot obtine date de autentificare pentru diverse conturi. Evitati sa dati click pe link-uri din email-uri care pot parea suspicioase, mai bine scrieti adresa in mod manual in browser.


Acestea sunt principalele metode de protejare a conturilor prin parole sigure.

In cazul in care aveti nevoie de asistenta suplimentara, echipa ROMARG va sta la dispozitie prin email la adresa support@romarg.com. Mai puteti lua legatura cu noi accesand pagina de contact

(3 vote(s))
Helpful
Not helpful